Weer zien op de Wadden

Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Vugts, H.  [2002]
Dertig jaar weer en klimaatonderzoek in het Waddengebied
232 pagina's, formaat: 22 x 28 cm, gebonden, full color

Een bezoek aan een Waddeneiland brengt je vanaf het allereerste begin direct in contact met het weer. In de haven, op weg naar de boot, waait het harder dan thuis. Tijdens het verblijf op het eiland word je doorlopend geconfronteerd met weer en wind. In Weerzien op de Wadden worden aan de hand van temperatuur, neerslag, wind en zonneschijn, alle aspecten van het weer en klimaat belicht. Daarnaast biedt het boek ‘Uitstapjes’ over de invloed van een weerelement op mens, dier en landschap aan. De invloed is terug te vinden in vrijwel alles wat we waarnemen: stuivend zand, vliegende spinnen, windhozen, luchtspiegelingen.
Ook wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen als: ‘Word ik minder nat als ik hardloop in de regen?’, ‘Is het handig om een regenverzekering af te sluiten als ik met vakantie naar de Waddeneilanden ga?’ en ‘Wat zijn nu Kanaalratten?’.
Ten slotte belicht het boek historische gebeurtenissen, zoals de verschrikkelijke winter van 1929, aan de hand van uniek beeldmateriaal, en wordt het weer op de Wadden van maand tot maand over de laatste dertig jaar bekeken. Een aantal noodzakelijke tabellen vatten het klimaat cijfermatig samen.

Dit werk is het eerste in zijn soort over de ‘Wadden’ en is een must voor iedere Waddenbewoner en iedereen die in het weer en om met Minnaert te spreken de natuurkunde van het vrije veld is geïnteresseerd.

Hans Vugts, hoogleraar Meteorologie aan de Vrije Universiteit in
Amsterdam, begon zijn weer- en klimaatonderzoek in 1970 op
Schiermonnikoog. Gedurende meer dan dertig jaar werden door hem,
zijn medewerkers en studenten tientallen meetcampagnes uitgevoerd:
van Texel tot Schiermonnikoog, maar ook in de Waddenzee zelf.
Deze vormden de basis voor dit boek.

!