Katharen-Basken fietsroute

978-90-6455-6654
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Peter van Rossum & Kees Mieras [Europafietsers 2011] 600 km
Van Narbonne naar Biarritz (vice versa: route in twee richtingen beschreven) 160 pagina's, formaat: 12 x 22,5 cm, ringband
route-overzicht

Deze gids beschrijft een fietsroute van 600 kilometer van Narbonne naar Biarritz. De route verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan en sluit aan op de FIS-routes “De Groene weg naar de Middellandse Zee”, “Langs oude Wegen en pelgrimssteden” en de “St. Jacobs fietsroute”.

De route voert langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral in de ondergang van de Katharen. De noordelijke route doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix en Foix. De zuidelijke route gaat langs de legendarische Katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus en Montségur.
Vanaf Foix loopt de route zoveel mogelijk langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz.
Hoewel de duizend meter grens slechts eenmaal wordt overschreden en de Pyreneeëntoppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Met name de zuidelijke Katharenroute en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen.

Kortom, geen route voor de ongetrainde fietser of voor een gezin met kleine kinderen.
Goed materiaal, maar vooral een goede conditie, zijn absolute voorwaarden om deze tocht met plezier te fietsen. Maar dan wordt men ook beloond met een regelmatige afwisseling van cultuur en natuur, vlakke stukken en stevig klimwerk, eindeloze vergezichten en interessante stadjes.

!