Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Komen, H. [2009]
296 pagina's, formaat: 21 x 25 cm, gebonden, ruim 280 afbeeldingen, met index

Dit deel beschrijft de geschiedenis van alle boerderijen in het centrum van Heerhugowaard die staan en gestaan hebben aan de Middenweg vanaf de Stationsweg tot de Hasselaarsweg, de Kilpaden, de Kabel (Lindenlaan), de Oostdijk, de Molenweg, de Stationsweg en de Westerweg.

Gekozen is voor een driedelige uitgave om de meer dan 380 Waardse stolpboerderijen te beschrijven.

Historie van de stolpboerderijen in Heerhugowaard,

hun eigenaren en bewoners

 

Door Henk Komen

Dit eerste deel gaat over de boerderijen in Heerhugowaard-zuid. De latere delen die verschijnen, zijn deel twee met de boerderijen in Heerhugowaard-midden en deel drie, waarin de stolpen in Heerhugowaard-noord en Veenhuizen beschreven worden.

 

Het boek Stolpboerderijen in Heerhugowaard vertelt over de stolpen, de eigenaren en bewoners van de boerderijen vanaf het ontstaan van Heerhugowaard in 1631 tot heden. Al die bewoners krijgen in de afzonderlijke verhalen over elke stolp een naam. Het zijn verhalen geworden over het agrarische leven in het Heerhugowaard van weleer. Meer dan 350 jaar handhaafde dit landleven zich in deze polder. Sinds Heerhugowaard is uitgegroeid tot een stad is dat agrarische verleden nostalgie geworden.

 

In Stolpboerderijen in Heerhugowaard lezen we over de eerste eigenaren, de vroegere regenten die de grond en de boerderijen in de Waard in bezit hadden, over de arme en rijke boeren en hun knechten die vervolgens de plaats innamen van die regenten. We lezen over hun al dan niet kinderrijke gezinnen, over de landbouwcrisis en faillissementen. Veel Waardse bewoners van toen, maar ook van nu, en hun onderlinge verwantschap komen aan de orde evenals de veranderingen van na 1950 en al die boerengezinnen en hun stolpen die moesten wijken voor de nieuwbouw. Van elke stolp wordt het bouwjaar, of de tijd waarin het werd gebouwd, beschreven, evenals de verbouwingen en het jaar van sloop of brand.

 

Op een goed leesbare manier geeft dit boek een beeld van 375 jaar lief en leed van de bewoners van Heerhugowaard en hun boerderijen.

De uitgave is voorzien van een register dat verwijst naar de bijna tweeduizend namen van eigenaren en bewoners die in dit eerste deel zijn opgenomen. In de tekst wordt verwezen naar de bronnen van de informatie, zodat het verhaal historisch verantwoord is. Een boek vol historische feiten welke nooit eerder zijn gepubliceerd.

Gerelateerde Producten
!