Stolpboerderijen in Heerhugowaard, dl.1 zuid

Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Komen, H. [2007]
276 pagina's, formaat: 21 x 25 cm, gebonden, ruim 250 afbeeldingen, met index

Historie van de stolpboerderijen in Heerhugowaard,

hun eigenaren en bewoners

 

Door Henk Komen

Dit eerste deel gaat over de boerderijen in Heerhugowaard-zuid. Deel twee gaat over de boerderijen in Heerhugowaard-midden en in deel drie, worden de stolpen in Heerhugowaard-noord en Veenhuizen beschreven.

 

Het boek Stolpboerderijen in Heerhugowaard vertelt over de stolpen, de eigenaren en bewoners van de boerderijen vanaf het ontstaan van Heerhugowaard in 1631 tot heden. Al die bewoners krijgen in de afzonderlijke verhalen over elke stolp een naam. Het zijn verhalen geworden over het agrarische leven in het Heerhugowaard van weleer. Meer dan 350 jaar handhaafde dit landleven zich in deze polder. Sinds Heerhugowaard is uitgegroeid tot een stad is dat agrarische verleden nostalgie geworden.

 

In Stolpboerderijen in Heerhugowaard lezen we over de eerste eigenaren, de vroegere regenten die de grond en de boerderijen in de Waard in bezit hadden, over de arme en rijke boeren en hun knechten die vervolgens de plaats innamen van die regenten. We lezen over hun al dan niet kinderrijke gezinnen, over de landbouwcrisis en faillissementen. Veel Waardse bewoners van toen, maar ook van nu, en hun onderlinge verwantschap komen aan de orde evenals de veranderingen van na 1950 en al die boerengezinnen en hun stolpen die moesten wijken voor de nieuwbouw. Van elke stolp wordt het bouwjaar, of de tijd waarin het werd gebouwd, beschreven, evenals de verbouwingen en het jaar van sloop of brand.

 

Op een goed leesbare manier geeft dit boek een beeld van 375 jaar lief en leed van de bewoners van Heerhugowaard en hun boerderijen.

De uitgave is voorzien van een register dat verwijst naar de bijna tweeduizend namen van eigenaren en bewoners die in dit eerste deel zijn opgenomen. In de tekst wordt verwezen naar de bronnen van de informatie, zodat het verhaal historisch verantwoord is. Een boek vol historische feiten welke nooit eerder zijn gepubliceerd.

!